Moderné projekty domov

Moderné projekty domov

Aj vás trápi otázka, moderné projekty domov alebo katalógové projekty? Aký je teda rozdiel medzi tradičným katalógovým projektom rodinného domu a individuálnym projektom moderného rodinného domu vypracovaným architektonickým ateliérom na mieru? Väčšina z nás si asi odpovie, že v cene. Pri ďalšom zamyslení sa nad touto otázkou však zistíme, že to nie je celkom tak. Ak by ním bola iba cena, potom by si všetci s veľkou pravdepodobnosťou zvolili katalógový projekt. Poďme si teda priblížiť rozdiely, a to nie iba z hľadiska architektonického výrazu, ale aj konštrukcie, energetickej náročnosti, osadení v rámci pozemku a v neposlednom rade dispozície.

Architektúra katalógového domu
 

house_bwVäčšina ľudí má skreslenú predstavu o tradičnom katalógovom dome a o jeho charaktere. Ich základnou predstavou je lacný, rýchlo postavený dom, kde stačí otočiť kľúčom v zámku, práve pre to si zaslúžila táto kategória názov aj "dom na kľúč", a môžete začať bývať. K tomu pridáme príjemný vzhľad tradičnej architektúry zasadenej do prírodného prostredia, veľkú rozkvitnutú záhradu so psom, usmievavé deti behajúce po dome a čerstvo namaľovaný plot, ideálne so sem tam nejakou balustrádou. Ak by sme išli, čo sa týka architektonického výrazu katalógového domu, ešte viac do hĺbky, doplníme ho o sedlovú strechu, s pravdepodobne výrazne červenou škridlou a samozrejmým presahom na všetky strany, "elegantné" nerezové dažďové zvody na každom rohu objektu, nelogické orámovania všetkých druhov, samozrejme všetkých druhov otvorov, hmotové variácie samotného objektu, od najjednoduchších, často však aj v rámci možností najlepších, cez tvary "spestrené " arkiermi a vikiermi tých najfantastickejších tvarov až po zložité zlepené geometrické útvary, pre ktoré zatiaľ ešte hádam ani nie je pomenovanie. Často objavujúcim sa prvkom býva tiež séria nástupných schodíkov vedúca ku vstupu, samozrejme bez nijakej spojitosti s okolitým terénom, či už je rovinatý, alebo svahovaný.

Moderné projekty domov od NED ATELIÉR

2oDom od NED ATELIÉR je domom rešpektujúcim okolie, krajinu, finančné prostriedky a vaše názory. Dom reagujúci na terén, jednoduchý, s detailom, praktický, vypovedajúci úprimne o sebe. Používame moderné aj prírodné materiály, zladené do harmonických kompozícii, cítime tektoniku a hmota nás neuveriteľne baví. Projekt domu pre vás, o vás, s vami a od nás.

Osadenie na pozemku

uzky domTvrdenie, že tradičné katalógové domy sú takzvanými "univerzálnymi " stavbami na každý typ pozemku, je už po prvom krátkom zamyslení absolútne nesprávne a nepravdivé. Každá jedna parcela je iná, či už orientáciou, klimatickými podmienkami, okolitou krajinou, výhľadmi, podložím, okolitými ochrannými pásmami, hladinou spodnej vody, požiadavkami stavebného úradu a v neposlednom rade aj susedmi a vzťahmi s nimi. Práve po zhrnutí všetkých týchto faktorov nie je reálnym, aby jeden, a ten istý dom, mohol stáť rovnako na západnom rovinatom pozemku pri Bratislave, alebo na severnom svahovanom pozemku pod Tatrami. A to sme ešte ani nespomenuli rozmery a proporčnosť pozemku, ktoré zohrávajú jednu z najdôležitejších úloh pri výbere dokonalého projektu pre váš pozemok. Katalógový projekt vypracovaný na pozemok s rozmermi 15x15 metrov môže vyzerať prijateľne na obrázku, kde je zasadený na parcelu s rozmermi 22x30 metrov. Ideálne odstupy od susedov, priestranná záhrada v zadnej časti pozemku.. Avšak čo ak má váš pozemok napríklad 22x22 metrov? Zo záhrady zostane iba úzky zelený pás... Preto buďte opatrní pri výbere projektu, pretože ak podľahnete vízii rýchlo a lacno postavenému domu z obrázku, po realizácii na vašom kúsku zeme to môže dopadnúť rozhodne ináč.

Dispozícia katalógového domu

stiahnuťDispozičné riešenia tradičných katalógových domov sú všetkým známe. Vstup vedúci do stiesnenej predsiene, nasledujúca sieť chodieb a komunikácii vedúca do, ak ste mali šťastie na projekt, tak aspoň náznakovo delenej nočnej a dennej časti. Vo väčšine prípadoch samostatná kuchyňa a skromná obývačka, so sedacou súpravou tých najmenších rozmerov, a v projekte možno ešte o kúsok menšou... Jednotlivé miestnosti na výkrese vyplnené tými najrôznejšími zariaďovacími predmetmi tých najmenších rozmerov. Áno, len nech si potencionálny klient mädlí ruky, aký "priestranný a veľký" našiel dom a za ako málo peňazí. A fakt, že v realite sa v tomto priestore ledva otočí a polovicu návštevy bude musieť nechať v kuchyni, lebo sa nezmestia do jeho "priestrannej" obývačky, ten teraz odsuňme bokom, teraz sa predsa bavíme o rýchlom projekte za málo peňazí. Dispozičné riešenia bývajú uzatvorené a striktne delené na jednotlivé priestory, zaniká tak vzdušnosť interiéru a dnes veľmi príjemné a žiadané optické prepojenia v dennej zóne. Komunikácie majú meniacu sa šírku, vznikajú zbytočné niky a úskoky, kde často projektant na poslednú chvíľu nakreslí nejakú skriňu, aby neznalý potencionálny klient mal pocit, že to presne takto malo byť. Nie, nemalo. Skrine patria na im určené miesta, komunikácie majú byť priame a čo najkratšie, nemali by ste sa v nich strácať. Veď si predsa neplatíte za chodby, ale za obytné miestnosti.

Dispozícia domu na mieru od NED ATELIÉR

Dispozičné riešenie nášho projektu domu vždy využíva orientáciu a polohu v rámci pozemku, či už prostredníctvom preslnenia alebo výhľadov. Pôdorysné riešenie je jednoduché, ale súčasne invenčné a prispôsobené každému klientovi, ktorý je vždy jedinečným. Prevádzka delená na dennú a nočnú časť, komunikácie priame, minimálne a účelné. Úložné priestory presne vymedzené, ideálne v šatníkoch. Hygiena podľa možnosti priamo vetraná. Nočná časť zaručujúca súkromie a pokoj, denná časť otvorená a plná prúdiacej energie. Kontakty s exteriérom, bezbariérovosť, efektívnosť, logická nadväznosť funkčných priestorov.

Konštrukcia katalógového domu

Katalógové domy majú byť ako projektovo, tak aj realizačne, cenovo prijateľnejšími stavbami. To znamená, že sa spravidla šetrí, kde sa dá. Šikmá sedlová strecha a obytné podkrovie sú niečím, o čom sníva veľa Slovákov. Málokto si však uvedomuje, že cena kvalitne prevedeného krovu býva často vyššia ako plochej strechy, ktorá následne môže mať aj ďalšie využitie, napríklad vo forme terasy. Taktiež priznanie krovu v interiéri, ktoré je z hľadiska interiérového dizajnu veľmi inšpirujúcim a nadchýnajúcim, rozhodne neušetrí vašu peňaženku od výdavkov. Využitie podkrovného priestoru býva tiež náročnejšie na celkové efektívne využitie, keďže podchodná výška nebýva zachovaná na celej ploche podkrovného podlažia. Väčšina konštrukčných prvkov katalógového projektu býva typizovaná. Zasklenia tradičných katalógových domov nedosahujú väčšie rozmery, takže prepojenie interiéru s exteriérom je obmedzené.  Interiérové aj exteriérové dvere sú bežných šírok, nehľadiac na potreby užívateľov, či už sa jedná o invalidov alebo ľudí s iným zdravotným postihnutím. Samozrejme, takmer žiaden z katalógových projektov nie je riešený bezbariérovo, keďže je projektom pre "klasického užívateľa". Možné maximálne rozpony nosných  konštrukcií dnes už výrazne pokročili, v mnohých katalógových projektoch sú rozpony menšie, ako konštrukcia dnes dovoľuje, a výrazne to obmedzuje možnosti dispozičných riešení.

Konštrukcia domu na mieru od NED ATELIÉR

Konštrukčné riešenie vždy v maximálnej miere rešpektuje dispozičné riešenie a architektonický výraz. Je efektívne, invenčné, pokrokové, využíva nové technológie, otvára priestor, hrá sa s ním a stáva sa prirodzenou súčasťou projektu, ako kostra nesie telo človeka.

Cena katalógového domu

moneyAko sme už spomenuli, výhodou projektov katalógových domov, pre ktorú sú, hlavne u nás na Slovensku, veľmi obľúbenými projektami, je ich, na prvý pohľad, nízka cena. Ešte raz zdôrazníme slovné spojenie "na prvý pohľad". Pretože myslite na to, že katalógový projekt nemá šetriť peniaze iba vám, ale aj realizačným a projektantským firmám, ktoré za robotu, vykonanú raz, dostávajú opakovane zaplatené. Takže nejedná sa o žiaden finančný zázrak, kedy je niečo naozaj lacnejšie, ale o klasický obchod, kedy ľudia za jeden, ten istý projekt, platia znova, znova a znova..

Cena katalógového domu od NED ATELIÉR

Naše ceny sú trochu vyššie ako ceny katalógových projektov. Vysvetľovať prečo, ak ste dočítali tento článok, zrejme nebude potrebné. Iba zdôrazním, že ceny našich projektov sú konkrétne, jednoznačné a každé euro je odôvodnené. Nemusíte hľadať medzi riadkami, nemusíte sa obávať neočakávaných nákladov a výdavkov, ktoré by sa postupne objavovali. U nás viete, čo dostanete a za akú cenu. Bez poznámok, doplnkov a textov malými písmenkami.

Zhrnutie

Stand out from the crowdPevne veríme, že ste si dokázali utvoriť vlastný názor. Vždy myslite na to, že projektovanie katalógových domov je hlavne o peniazoch Preto buďte obozretní pri výbere projektu a ateliéru, ktorý vám ho bude projektovať a ak už sa rozhodnete pre katalógový dom, pozorne si prečítajte a zistite aj to, čo sa skrýva za nízkou, veľkým a hrubým písmom napísanou cenou projektu a stavby. Pre nás je projektovanie, nebudeme si klamať, tiež o peniazoch. Avšak popri tom hlavne o vášni, láske k architektúre a v neposlednom rade o vašej spokojnosti. A rozhodne vám zaručíme, že ak si vyberiete projekt u nás, na mieru pre vás, určite nebudete musieť vymaľovať  žiadnu jeho fasádu nijakou z pestrých farieb, ani mu dať teatrálny nástup pomocou schodíkov, dokonca ani pridať zopár vežičiek na strechu, aby ste večer, keď pôjdete domov spoznali, ktorý dom je vašim domovom. Pretože dom od nás, sa medzi tou záplavou katalógových domov na uliciach, určite nestratí.

« »

Pridaj komentár