Benátsky štuk, elegantná povrchová úprava interiérových stien

WAVEV dnešnej dobe stále dôležitejším sa stáva interiér a úprava interiérových stien, ako prezentácia životného štýlu, výkonu povolania, úrovne a v neposlednom rade hlavne prostredia, v ktorom trávime veľkú časť svojho života. Práve pre to sú požiadavky na jeho dizajn, pohodlie, údržbu, farebnosť a povrchové úpravy stále náročnejšie a prísnejšie. Kritéria na jednotlivé materiály sa stále sprísňujú. Klienti očakávajú, či už v komerčných, alebo v súkromných priestoroch  inšpiráciu, luxus, efektivitu, farebnú variabilitu, sviežosť, modernosť, ale tiež eleganciu s nádychom histórie a v neposlednom rade, samozrejme, jednoduchú údržbu a kvalitné fyzické vlastnosti. Práve pre to by sme vám radi dali do pozornosti typ povrchovej úpravy, ktorý začína byť stále žiadanejší aj u našich klientov, máme s ním dobrú skúsenosť a veľmi radi ho používame v naších projektoch. Benátsky štuk.

Čo je benátsky štuk?

Screen shot 2012-07-16 at 6.32Benátsky štuk je originálna maliarska, alebo presnejšie povedané štukatérska technika, ktorá sa do strednej Európy rozšírila z Talianska. Ak by sme to chceli povedať veľmi jednoducho, benátsky štuk je viac vrstiev špachtľou nanášanej omietky so špeciálnou finálnou úpravou. Benátsky štuk je teda štukatérská technika, pomocou ktorej na stenách vytvoríte dokonalú imitáciu mramoru. Od prírodného mramoru je rozoznateľný tým, že na ploche nenájdete žiadne špáry. Dá sa aplikovať prakticky na akýkoľvek povrch – omietku, betón, sadrokartón, drevo, kov či PVC. Benátsky štuk  nielen krásne vyzerá, ale je tiež praktický. Na hladkom povrchu sa nedrží prach, povrch je umývateľný, jeho aplikácia sa hodí aj do vlhkých priestorov, akými sú napríklad bazény, kúpeľne, kuchyne alebo sauny. V takýchto miestnostiach plne dokáže nahradiť keramické obklady. Je nutné ho však ošetriť vrstvou špeciálneho vosku, ktorá zvyšuje jeho vodeodolné vlastnosti.

Benátsky štuk a dizajn.

Screen shot 2012-07-16 at 6.23Benátsky štuk a jeho vysoký lesk a zrkadlová odrazivosť vytvárajú luxusný dojem a opticky rozširujú, rovnako ako zrkadlo, daný priestor. Použitím svetlého, vysoko lesklého benátskeho štuku je možné vylepšiť svetelnú bilanciu tmavých priestorov, presvetliť ich. Benátsky štuk se výborne uplatňuje na stropoch. Často sa používa v kombinácii s ďalšími technikami pre vytváranie rôznych grafických motívov stenách. Dá sa previesť prakticky v akomkoľvek farebnom odtieni. Benátsky štuk v čistom bielom prevedení rozžiari a rozšíri priestor. V tmavých teplých odtieňoch dokáže vytvoriť pocit intimity. Je obrovský počet rôznych druhov a typov tejto technológie povrchovej úpravy, spomenieme z nich aspoň zopár.

stucoo

1361196553_roxidan2 1359135546_easymetal

roxidan-dekorativnaya-shtukaturka---kopSTUCCO VENEZIANO je lesklá dekoratívna omietka pre interiéry. Umožňuje vytváranie jedinečného estetického efektu, ktorý pripomína štukové omietky v starých benátskych palácoch. Je ho možné použiť na rovných povrchoch, ale aj na zložitých architektonických prvkoch, akými sú stĺpy a obruby. Aplikuje sa aj do kúpeľní , kde nahrádza obklad, nakoľko pri navoskovaní mu nevadí ani priamy dotyk s vodou. GRASSELLO DI CALCE je historická dekorácia pre interiéry, ktorá umožňuje realizáciu lesklých povrchov s vysokým dekoratívnym účinkom a rozptýlenými tónmi odtieňov, ktoré sa menia v závislosti od spôsobu technickej aplikácie. EASYMETAL  je rafinovaný náter so zdržanlivým elegantným vzhľadom, ktorý nechá vyniknúť doplnkom a zariadeniu a vyzdvihne priestorové riešenie. Akýkoľvek  povrch dostane vzhľad živého a materiálneho kovu. ROXIDIAN vytvára metalizovanú dekoračnú patinu, ktorá reprodukuje zoxidovaný vzhľad typický pre zostarnuté povrchy vystavené atmosférickým vplyvom, pripomína patinu. Akýkoľvek povrch s touto úpravou dostane vzhľad živého a materiálneho železa s efektom „ocel Corten” so zvláštnymi odtieňmi a nepravidelnosťami na dotyk. CANALGRANDE je elegantná interiérová dekoratívna povrchová úprava so zrnkami ligotavých krištáľov. MARCOPOLO  je záverečná dekoratívna omietka pre interiéry s metalickým efektom, na ktorých dopadajúce svetlo vytvára  ligotavé kontrasty. CADORO je záverečný dekoratívny náter s dúhovým efektom pre interiéry so vzhľadom zamatu. MARMORINO CLASSICO je minerálna omietka s dekoratívnou kresbou pre interiéry a exteriéry. Je na báze hydrátu vápna a je odporúčaná ako exkluzívna omietka aj pri použití pre budovy s mimoriadnou historickou hodnotou. MARMO ANTICO je minerálna dekoratívna omietka pre vnútorné a vonkajšie steny s efektom travertínového vzhľadu. Vyznačuje sa vysokou priedušnosťou a umožňuje dosiahnuť porózny vzhľad veľmi podobný tradičnému travertínu. Dekoratívny účinok zabezpečuje efekt podobný chromatickej sieti s charakteristickým tieňovaním. ANTICA CALCE PLUS je minerálna dekoratívna omietka s maliarskym efektom pre interiéry. Je to elegantná omietka s ľahkým reliéfnym efektom, vyznačuje sa kontrastami, ktoré zdôrazňujú odborné ťahy štetcom, je príjemná na dotyk vďaka tradičnému leštiacemu postupu. PERLACEO je záverečný náter s perleťovým efektom pre interiéry, ktorý vytvára zvláštne chromatické perleťové efekty, zdôraznené dopadom svetla.

Technika benátského štuku.

Screen shot 2012-07-16 at 6.28

1) Špeciálny tmel je nanášaný špachtľou na steny a to v rôznych smeroch, aby bola dosiahnutá reliéfna štruktúra.

2) Prebytočná hmota je po zaschnutí odstránená, poprípade ešte zbrúsená veľmi jemným šmirgľovým papierom.

3) Na túto základnú vrstvu po jej dokonalom zaschnutí sú nanášané ešte ďalšie jednu až dve vrstvy, tentokrát už farebného štuku. Každá nasledujúca vrstva môže byť pre väčší efekt nanášaná v odlišnom odtieni, vždy však po dokonalom zaschnutí predchádzajúcej vrstvy.

4) Poslednú vrstvu po zaschnutí zbrúsime a dokonale vyleštíme krúživými pohybmi oceľovou špachtľou.

5) Vo vlhkých priestoroch v konečnej fáze na maľbu aplikujeme vosk pre dosiahnutie maximálnej vodeodolnosti.

Ak to stručne zhrnieme, technika benátskeho štuku nie je iba jednoduchou maľbou, ale skutočnou dekoráciou, ktorá bude vaše priestory a interiér toho najrôznejšieho charakteru zdobiť vďaka svojej trvanlivosti dlhé roky a dodá im nádych  inšpiratívnej elegancie a dych berúceho luxusu.

« »

4 komentáre k článku Benátsky štuk, elegantná povrchová úprava interiérových stien

  • monika martinkova píše:

    Dobry den
    chcela by som sa opytat nakolko mam zaujem o tuto upravu stien ktore vyzeraju aj su voskove taka je finalna uprava a vyzera to ako mramor
    Chcem sa opytat kolko casu vopred sa vam treba ozvat nakolko prerabame 350m2 dom a minimalne polovicu stien by som mala zaujem takto upravit niekedy v oktorbri aspon do vtedy zamerat vybrat farbu nacenit a dohodnut termin nastupu dakujem

  • Gabriela Cerna píše:

    Dobry den

    Moze sa benatsky stuk naniest aj na komin za krbove kachle. Dakujem

  • zoltanbelokostolsky píše:

    Dobrý deň.

    Na technické otázky ohľadom dekoračných omietok Vám viacej povedia technici, ktorý sa tomu venujú.
    My sme architektonická kancelária.

    Ďakujem

  • zoltanbelokostolsky píše:

    +421 940621814 páči sa.

Pridaj komentár