Architektúra a projekty domov na netradičné pozemky

Stále sa zvyšuje záujem o projekty domov na netradičné pozemky. Všetci vieme, že výstavba rodinného domu začína výberom vhodnej lokality, orientácie, veľkosti a tvaru pozemku. Rozhodovanie sa, aký dom na pozemok umiestniť, by malo byť súčasťou výberu pozemku. V zásade by pre projekty domov  malo platiť, že výber tvaru a veľkosti pozemku musí odpovedať vybranému projektu stavby, resp. výber projektu stavby prispôsobiť už kúpenému pozemku. Umiestnenie pozemku zohráva dôležitú úlohu, pretože nový pozemok a následne rodinný dom sa stávajú ich celoživotným pôsobiskom a novým domovom. Absenciu alebo nedostatočné parametre niektorých uvedených činiteľov si začnú stavebníci naplno uvedomovať až po nasťahovaní sa do nového domu.

Ak by sme začínali netradične zhrnutím, mohli by sme skonštatovať, že pozemok, so všetkými jeho vlastnosťami, najvýraznejšie vplýva na výslednú podobu architektúry. Nie vždy však pozemok má dokonalé miery 2:3 a prevažne rovinatý charakter s juhovýchodnou orientáciou a v prostredí prírody. Väčšina z nich je malá, dlhá, úzka, špicatá, so severnou orientáciou, vo svahu, v radovej zástavbe, v prostredí s vysokou hladinou spodnej vody či v území s vysokou intenzitou zástavby. Ako to teda je, aké sú riešenia, ak ten váš kúsok zeme nespĺňa "ideálne" proporcie pozemku?

02bMalý pozemok je jedným z najčastejších typov pozemku. Predstavuje úsporné riešenie, ktoré avšak v žiadnom prípade neznamená limitovanú plochu bývania. Práve tento typ architektúry je neustále žiadanejší, či už kvôli finančným možnostiam, pretože ceny pozemkov neustále narastajú, alebo zmenšujúcej sa voľnej, dosiaľ ešte nezastavanej plochy, nie iba na Slovensku. Môžme to vidieť pri väčšom záujme o energeticky efektívne a pasívne domy. Dobre spravený malý dom vie poskytnúť všetko, čo človek potrebuje k spokojnému bývaniu. Tak ako by mal vlastne vyzerať?

Nie nadarmo sa vraví, že na veľkosti nezáleží. V malom dome je však dobré mať “dopredu upratané”. Na dodatočnú improvizáciu veľa miesta nebude, preto si treba už v čase projektovania malého domu všetko dobre premyslieť. Návrh veľkosti či umiestnenia miestností by mal ísť ruka v ruke s návrhom nábytku. Aký tam bude, kde bude jeho presná poloha, aký veľký bude. Koľko úložného priestoru potrebujeme v lete, v zime. Interiér malého domu musí byť premyslený do posledného detailu.

Tým, že malý dom je vnútri malý, je treba brať aj exteriér za súčasť domu. V lete resp.  počas teplejších mesiacov sa dá vonku jesť, relaxovať, von sa presúva detská izba či dielňa. Tieto súvislosti vám budú najlepšie fungovať, ak bude prepojenie interiéru s exteriérom pohodlné, logicky umiestnené a rôznorodé. Okolo malého domu sa dajú vytvoriť rôzne prekryté, uzavreté či otvorené zákutia, ktoré každé bude mať iné kvality a bude rozširovať menšiu plochu interiéru. Ak dokážete dostať na malý priestor rôzne druhy priestorov, dom bude zaujímavejší, prekvapivejší a čím viacej rôznych druhov pocitov v ňom budete mať, tým sa bude zdať väčší. Svetlo v menších priestoroch je dobré mať intenzívnejšie. To znamená väčšie okná či silnejšie umelé osvetlenie. Svetlejšie interiérové priestory pôsobia priestrannejšie ako keby sme mali malé izby a k tomu s nedostatkom svetla.

Rezanec_podorys1NP-e1392665396559Ďalbungalov 03ším, veľmi často sa vyskytujúcim typom pozemku, je úzky pozemok, ktorého šírka nepresahuje 10 metrov. Spravidla je nutné dodržať od hraníc pozemku z každej strany minimálne dva metre. Po jednoduchom výpočte zisťujeme, že na umiestnenie nášho domu ostáva už iba šírka 6 metrov. Nie je to však žiadna škoda, dispozícia domu je radená v pozdĺžnom smere. Pri jednopodlažnom dome, ak máme dostatočnú dĺžku pozemku, na jednom konci je umiestnená denná zóna s obývacou izbou a na druhom konci objektu nočná zóna so spálňami a kúpeľňou. Vstup je v centre objektu, kde vzniká tiež možnosť vytvorenie centrálnej terasy spoločnej pre dennú aj nočnú časť. Toto riešenie, najmä ak sa jedná o typ moderného bungalova, vie byť veľmi atraktívnym a dizajnovo vynikajúco zvládnuteľným. Hmota získava dynamiku a eleganciu, väčšie zasklenia smerujúce do terasy priestory otvárajú a opticky rozširujú, prevádzka objektu je logická.

podorysy CHO4oAk váš pozemok je rovnako úzky ako aj krátky, prevádzka sa delí medzi dve nadzemné podlažia. Denná zóna na prvom, nočná zóna na druhom podlaží. Vstup spravidla zo severnej strany, rovnako ako kuchyňa, ktorá na denné presvetlenie nie je náročná. Obývacia izba s terasou orientovaná južnejším smerom. Pri tomto type architektúry vzniká dynamika vo vertikálnom smere, zosilnená štíhlymi líniami presklení. Komunikačný priestor býva riešený vo väčšine prípadov uprostred dispozície. Takýmto delením prevádzok dochádza k vzniku intimity, dôležitej najmä pri rodinách so staršími deťmi, kedy si už každý člen rodiny potrpí na súkromie.

 

 

        podorys  

05V dnešnej dobe už pozemok so severnou orientáciou nie je žiadnou zvláštnosťou. Postupom času vzniklo už množstvo dispozičným variantov  s takouto orientáciou, a napriek tomu s dokonalou prevádzkou. Celé kúzlo spočíva iba v správnom rozmiestnení priestorov, ktoré z takejto orientácie budú čerpať čo najviac pozitív. Základom je umiestňovať kuchyňu, technické priestory a komunikačné priestory na sever. Potraviny v kuchyni sa menej kazia, nedochádza k prehriatiu miestností. Pomocou týchto izieb si vytvoríme bariéru proti severnej strane, denná zónu sa dostáva pri dvojpodlažnom dome spravidla do jedného krídla, pri dvojpodlažnom dome do dvoch krídel, ktoré už majú vhodnejšiu orientáciu. Terasa vzniká uprostred týchto dvoch krídel, má príjemný intímny charakter. Celý objekt sa posúva k zadnej severnej hranici pozemku, aby čo najväčšia plocha záhrady mala južnú orientáciou. Tiež komunikácia vedúca od objektu býva vo väčšine prípadoch trochu dlhšia.

Ak by sme sa opäť, počas záveru, pokúsili o zhrnutie, zopakovali by sme si, že pozemok so všetkými jeho vlastnosťami najvýraznejšie vplýva na výslednú podobu architektúry. Avšak tiež by sme dodali, po malej ukážke z výberu našich projektov, že aj pokiaľ nevlastníte, na prvý pohľad ukážkový pozemok, náš architektonický ateliér nemá problém z neho taký spraviť. Veď pre nás je každý pozemok ukážkovým, posúvajúcim nás ďalej a nútiaci nás hľadať nové a invenčnejšie riešenia. Áno, takým je NED ATELIÉR. Robíme vďaka našim projektom vaše pozemky dokonalými.

« »

Pridaj komentár