Architektúra rodinných domov

variant ADnešná architektúra rodinných domov výrazne ovplyvňuje pocity ľudí a práve preto sa stáva jedným z najdôležitejších faktorov šťastného bývania. Je obrovským rozdielom, či trávime čas v stiesnenom priestore prehriateho, zle vetraného, stiesneného bytu neďaleko hlučnej premávky, alebo v rodinnom dome z prírodných materiálov, v blízkosti zelene, s presnými dimenziami podľa našich predstáv a dokonalými klimatickými podmienkami. Každá predstava vyvolá inú emóciu a preto práve tento fakt netreba podceniť, pretože či sa budete cítiť stiesnene, voľne či šťastne, ovplyvňuje hlavne architektúra.

Jedinečnosť priestorov

krbNie nadarmo sa vraví, ""môj dom, môj hrad". Spôsob a miesto nášho bývania ovplyvňuje naše myslenie, kreativitu, harmóniu, samostatnosť či v neposlednom rade, ľudovo povedané, pokoj v duši. Dnešná doba tlačí ľudí do stále šetrnejších riešení a priestorov. Učíme sa robiť priestory s minimálnymi nárokmi, multifunkčné, praktické a spĺňajúce viacero kritérií súčasne. Pri hľadaní bývania je často náš samotný pocit na druhom mieste, na prvom sú financie a údržba. Popri tomto všetkom zabúdame to najdôležitejšie, naše bývanie nám v dnešnej dome nemá poskytovať iba "strechu nad hlavou", ale zároveň pocit bezpečia, pohody a vlastného priestoru, v ktorom zabúdame na zhon vo svete okolo nás a môžeme si vydýchnuť. Veď každý z nás potrebuje mať pocit, že má niekde svoje štyri steny, kde keď zatvorí za sebou dvere, môže hľadať inšpirácie a kľud. Rovnako tak vieme tráviť čas v spoločnosti našich priateľov a rodiny či dopriať si hygienu. Práve pre splnenie všetkých týchto každodenných "povinností", je priestor okolo nás dôležitý, no vo väčšine prípadov podceňovaný. Každá funkcia potrebuje priestor s dostatočným a primeraným presvetlením, výmenou vzduchu, zariadením a proporciou. Poďme si teda podmienky jednotlivých priestorov priblížiť.

Zádverie

zadvereiVstupný priestor do bytu, alebo do domu, zádverie, najlepšie so severnou orientáciou, je dôležitým hygienickým, teplotným a akustickým filtrom. Často býva chránené ešte aj závetrím, teda prestrešením vstupu z exteriérovej strany, chrániacej nás pred dažďom a vetrom, s minimálnym rozmerom 1000 mm. Aby sme si vedeli v pokoji položiť nákup, nájsť kľúče, či vybaviť dôležitý telefonát. Z exteriéru vstupujeme do interiéru cez vstupné bezpečnostné dvere, v dnešnej dobe pre jednoduché sťahovanie nábytku s minimálnym rozmerom 900-1000 mm. Mení sa teplota okolo nás, vyzúvame špinavú obuv a mokrý kabát a nahradzujeme čistým oblečením. Práve pre tieto úkony by vstupný priestor mal mať minimálny rozmer 1200 mm, aby boli úkony spoločné  s obúvaním a obliekaním uskutočniteľné a aby mohli návštevníci súčasne vchádzať a vychádzať. Dnes už takmer samozrejmou podmienkou sa stáva situovanie šatníkovej skrine s minimálnym rozmerom 600 mm, alebo vstupu do samostatného šatníkového priestoru. Veľmi príjemným je dosiahnutie prirodzeného denného osvetlenia, či už pomocou mliečneho zasklenia vstupných dverí, svetlíka alebo okna.

Komunikácie

komunikaciaKomunikačné priestory v interiéri by mali byť praktické, ľahko čistiteľné a udržiavateľné, dostatočne osvetlené, podľa možnosti prirodzeným denným svetlom a vetrateľné, samozrejme, opäť najlepšie prirodzeným spôsobom. Ich najmenší rozmer by nemal byť menší ako 1100 mm, ak to situácia nevyžaduje ináč. Komunikácie by mali byť tiež čo najkratšie, veď v plánovanom dome chceme hlavne bývať, nie tráviť čas pohybom z jednej miestnosti do druhej. Dvere vedúce do jednotlivých priestorov by mali mať dostačujúci rozmer a najvhodnejší smer otvárania je smerom von z komunikácie, aby sme zabránili prípadnej zrážke osoby vychádzajúcej z izby s osobou pohybujúcou sa na chodbe.

Obytné priestory dennej zóny

k3+Medzi obytné priestory dennej zóny patria kuchyňa a obývacia izba. Príslušenstvom kuchyne býva komora. V minulosti tvorili oba tieto priestory samostatné úseky. Najmä z hľadiska nedostatočného odsávania kuchyne a z prísneho delenia funkcií stolovania a oddychu. V dnešnej dobe je však skôr opak pravdou. Spomínané dve funkcie sa spájajú a prelínajú. Dnes už sú digestory a odsávania na takej úrovni, aby zabránili neželanému šíreniu sa pachov z kuchyne. Stolovanie sa stáva oddychom, často sprevádzané sledovaním televízie. Kuchári a kuchárky nechcú byť delení od ostatnej spoločnosti, často sa medzi tieto funkcie mieša aj funkcia barového sedenia. Vzniká tak otvorený vzdušný priestor, ideálne s východom na terasu, so silným prepojením s exteriérom a najčastejšie s juho-západnou orientáciou obývacej časti a severnou orientáciou kuchynskej časti. kuchynaČasto využívanou je možnosť predelenia priestorov posuvnou presklenou stenou. Postupom času sa centrom obývacej časti stáva krb. Centrom kuchynskej časti býva kuchynský ostrov s varnou doskou. Komora máva riešený vstup dverami vstavanými do kuchynskej zostavy, aby nenarúšali harmóniu a celistvosť. Obľúbenými sú okná vedúce z kuchynskej časti, rozmerovo vsádzané medzi kuchynskú dosku a horný rad kuchynských skriniek. Kuchyňa sa dostáva do pozornosti a mení sa na plnohodnotný spoločenský priestor.

Obytné priestory nočnej zóny

spalnaSpálňa by nemala byť určená pre trvalý spánok viac ako dvoch osôb. To sa netýka detskej postieľky. Práve naopak. Spálňa rodičov ako jedna z miestností má svojou veľkosťou a dispozičným riešením  umožniť umiestnenie manželského dvojlôžka a súčasne detskej postieľky. Prístup do spálne môže byť z predsiene, chodby, haly, alebo šatne. Umiestňuje sa v tzv. tichej nočnej zóne bytu.  V blízkosti by mala byť kúpeľňa a šatňa. Za najvhodnejšiu orientáciu vzhľadom k svetovým stranám sa považuje východ, juhovýchod a severovýchod. Minimálna veľkosť spálne je 12 m2 alebo 30m3 – odporúča sa však 14 – 16 m2. Minimálna šírka miestnosti je 3,0 m (tak aby sme mohli pohodlne prejsť okolo lôžka). detskaMinimálny rozmer okolo lôžka je 0,60m, vhodnejšie je ak dodržíme vzdialenosť 0,75m. Do spálne sa neodporúča umiestňovať pracovný stôl, ten by mal byť v oddelenej, avšak v blízkosti situovanej pracovni. Detské izby by mali mať minimálny rozmer 8,0 m2 pre jednu osobu a 12,0 m2 pre dve osoby. Súčasťou smú byť pracovné priestory, šatníky a pri väčších úžitkových plochách sa stáva trendom, že aj detské izby majú svoj vlastný hygienický priestor. Samozrejmosťou je dostatočné denné prirodzené osvetlenie, vetranie a ideálnym je kontakt s exteriérom. Nesmieme však zabudnúť aj na dostatočnú ochranu priestorov pred preslnením. Odporúčanou orientáciou je východná a severovýchodná orientácia.

Hygienické priestory

kupelna 01Kúpeľňa je azda najdôležitejšia miestnosť v rodinnom dome. Používame ju počas celého dňa. A niet pochýb, že v súčasnosti k nej priraďujeme viacero funkcií. Už to nie je miestnosť, ktorá slúži výlučne na očistu tela a hygienu, ale aj na oddych a relaxáciu, ojedinele preberá funkciu práčovne, kozmetického salónu a aj posilňovne. Nárastom času stráveného v tejto miestnosti sa z podradného priestoru stáva zaujímavý a atraktívny priestor, ktorému venujeme väčší dôraz  na jeho zariadenie a snažíme sa ho prispôsobiť naším predstavám. Pri zariaďovaní kúpeľne musíme počítať s dostatočnými odstupmi od jednotlivých zariaďovacích predmetov, tak aby pobyt v kúpeľní bol bezpečný a pohodlný. Kúpeľne a WC by sme mali umiestniť na sever, s priamym osvetlením a vetraním. Minimálny orientačný pomer plochy okna k ploche kúpeľne je 1 : 12. Kúpeľňa je miestnosť zaťažená pôsobením vlhkosti. Vzhľadom na vysokú vlhkosť vzduchu a tvorbu kondenzu musia byť povrchy ľahko umývateľné. Omietky stien a stropov musia prijímať a odovzdávať dostatočné množstvo vlhkosti zo vzduchu.  Podlahu je treba zvoliť z proti-šmykovou úpravou.  Umývadlo je základný zariaďovací predmet. K umývadlu patrí vešiak na vlhké uteráky, priestor pre hygienické potreby, zrkadlo a svetlo, ktoré nás nebude oslňovať. Ak nám to priestorové možnosti dovolia môžeme do kúpeľne umiestniť aj WC. Odporúča sa však mať v byte alebo dome ešte jedno samostatné WC. V poslednom období sa stále častejšie stretávame s prírodnými materiálmi.

Tak ako teda bývať?
06Základom je, aby ste sa v jednotlivých priestoroch cítili príjemne a aby spĺňali všetky vaše predstavy. Preto, ak máte svoj sen o bývaní, radi vám ho pomôžeme splniť tak, aby ste váš plánovaný dom mohli nazývať nie iba domom, ale hlavne domovom. Verte, nám sa nemusíte hanbiť prezradiť žiadnu z vašich predstáv a z vašich snov, pretože rodinný dom a bývanie si nezariaďujete každý deň. Nuž nech sa naplnia všetky vaše očakávania. A hlavne nech to stojí za to.

« »

Pridaj komentár