Bungalov alebo poschodový rodinný dom ?

Bungalov alebo poschodový rodinný dom?

Čo je lepšie?

Ak plánujete stavať dom,  môžete si vybrať z dvoch základných možností – bungalov alebo viacpodlažný rodinný dom. Pokúsime sa aspoň stručne vysvetliť, aký je základný rozdiel medzi oboma týmito možnosťami, aké sú ich výhody a naopak, aké nevýhody.

Bungalov, jeho pozitíva a negatíva

bungalov 01Jednopodlažné domy, známe tiež ako bungalovy, sú v dnešnej dobe veľmi obľúbeným typom rodinného domu. Jednou z najväčších výhod bungalovu je jeho bezbariérovosť. Tú ocenia najmä ľudia s postihnutím pohybového aparátu, staršie osoby či invalidi. Život bez schodov je zaiste jednoduchší a je to tiež rozumná „kalkulácia" do budúcnosti. Ako plynú roky a človek starne , pohybuje sa čoraz ťažšie a chodiť hore-dolu po schodoch nie je vždy také jednoduché, ako sa na začiatku mohlo zdať.

Bungalov zaberá často v porovnaní s poschodovým domom väčšiu plochu, ak teda berieme do úvahy oba typy domu s rovnakou úžitkovou plochou.  Z toho vyplýva, že ak nemáte k dispozícii dostatočne priestorný pozemok, potom bungalov pravdepodobne nebude ideálnym riešením. Hoci by ste ho možno vtesnali aj na menší priestor, bolo by to na úkor trávnika, záhrady, či garáže.

bungalov 02Veľa rodín žijúcich vo veľkých poschodových domoch vie, ako často sa stáva, že sa deti zavrú vo svojich izbách na poschodí a rodina sa stretne iba občas, keď sa náhodou míňajú ráno alebo večer vo dverách. Často sa stretávame s prípadmi, keď sa schody stávajú akousi hranicou, oddeľujúcou deti od dospelých. Využitie takéhoto faktu je žiadané u rodín s dospievajúcimi, či už takmer dospelými deťmi. Pri rodinách s malými deťmi je to negatívny faktor, v tomto období potrebuje rodina byť spolu a deti mať často pod dohľadom. Práve tu je veľmi priaznivým riešením stavba bungalovu. Na druhej strane, pre niektorých ľudí je jednopodlažný dom neatraktívny z dôvodu nie celkom uspokojivého oddelenia zóny súkromia a zvyšku bývania. Jednoducho, všetko je na jednom podlaží.

Pri bungalove nevyužijete priestranné balkóny s výhľadom na okolie. Ak teda snívate o každodennej rannej káve na terase s výhľadom na krajinu, bungalov nebude pre vás tým správnym riešením.

Ďalším dôležitým aspektom pri rozhodovaní je záhrada, ktorá pri bungalove vyžaduje väčšiu starostlivosť, pretože je výraznejšie vnímaná z každého priestoru. Dôležité je zachovať estetiku záhrady, aby vytvorila súkromie, no na druhej strane v nej zase nemôže byť stavba príliš schovaná, pretože práve tá by mala byť dominantným prvkom.

Bungalovy jednoducho zapadnú do daného prostredia bez toho, aby svojím hmotovým riešením narúšali okolitý ráz alebo zbytočne niekomu tienili. V porovnaní s modernými typovými domami sú bungalovy často architektonicky prijateľnejšou variantou.

bungalov 03Po technickej stránke je stavba bungalovu oproti stavbe poschodového domu jednoduchšia, ale na druhú stranu nemusí byť nutne lacnejšia. Záleží tu najmä na kvalite materiálov a požiadavkách staviteľa. Najväčší rozdiel je v rozsahu základov a strechy, ktoré sú väčšie, a teda nákladnejšie. Avšak sa ušetrí na konštrukcii schodiska a za ľahké murivo na obvodových stenách a strope.

Odpoveď na otázku, či je vykurovanie jednopodlažného bungalovu s rovnakou rozlohou ako dvojpodlažného domu lacnejšie, je nie. Vzhľadom k tomu, že bungalov disponuje väčšou plochou obalu stavby, vykazuje tiež vyššie tepelné straty. Pre minimalizáciu tepelných strát sa doporučuje objekt tvaru tehly.

Poschodový rodinný dom

jeho pozitíva a negatíva

1450789_670048433029060_2076315757_nPre mnohých ľudí je však stále lepšou alternatívou viacpodlažný dom. Z určitého hľadiska možno povedať, že v dome s viacerými podlažiami je viac priestoru na súkromie, človek sa má kde ukryť, pričom v bungalove to až také jednoduché nie je .

Viacpodlažný dom zaberie taktiež menej miesta na pozemku, čo je ďalším značným pozitívom, pre ktorý sa ľudia rozhodnú pre tento typ stavby. Obzvlášť, ak pozemok nie je príliš rozľahlý a ponúka krásne výhľady na okolitú krajinu, ktoré si zaslúžia balkón, či rozľahlú terasu na poschodí.

Výhodou viacpodlažného rodinného domu tiež môžu byť nižšie tepelné straty. Tie sú spôsobené  menšou plochou vonkajšieho obalu stavby, samozrejme v tom prípade, ak je tvar objektu kompaktný a jednoduchý, zatiaľ čo bungalov má napríklad väčšiu plochu strechy. Toto pozitívum je vnímateľné ešte výraznejšie, ak vrchné podlažie nemusí byť vykurované.

Viacpodlažný dom je tiež lepšou alternatívou, ak plánujete viacgeneračné bývanie. Prevádzky vedia byť jednoducho oddelené, dokonca fungovať samostatne, na poschodí je možnosť vzniku samostatného bývania. Takáto možnosť pri bungalove až taká jednoduchá nie je.

Pri stavbe viacpodlažného domu treba myslieť tiež na fakt, že priestor navyše, v porovnaní s bungalovom, zaberá schodisko s komunikáciou na ďalšom podlaží.

Zhrnutie

Bungalov je ideálnym pre bezdetné páry, alebo pre páry s jedným dieťaťom. Bungalov môže byť dokonalým riešením pre rodiny, ktoré sú zvyknuté žiť spolu a nevyžadujú toľko súkromia. Plus pri bungalove predstavuje aj absencia schodov, čo ocenia hlavne invalidi, seniori a v neposlednom rade aj malé deti, kde zaniká možnosť pádu a vzniku úrazu. Bungalov je tiež omnoho jednoduchšie následne pripraviť na bezbariérovosť, takže je akýmsi riešením o krok dopredu.

Pokiaľ je rodina početnejšia, vo viacposchodovom dome dochádza jednoduchšie k takej organizácii a k takému usporiadaniu, aby bolo zabezpečené súkromie každého užívateľa domu. V bungalove sú možnosti dispozičného delenia priestoru na dennú a nočnú zónu náročnejšie, hoci, ako sa môžete presvedčiť aj na základe nášho portfólia, tiež zvládnuteľné na veľmi dobrej úrovni. Riešením je napríklad situovanie dennej zóny na opačný koniec domu ako zóny nočnej.

Happy-peopleKaždému vyhovuje niečo iné a každý má tiež iné predstavy o bývaní.  Aj bungalov, aj viacpodlažný dom, majú svoje výhody a aj svoje nevýhody. Ak sa neviete rozhodnúť, snažte sa zvážiť najmä váš životný štýl, berte ohľad na váš vek, zdravie, vašu rodinu a v neposlednom rade veľa závisí od rozmerov a proporčnosti vášho pozemku a jeho orientácie. Ak by ste potrebovali poradiť, obráťte sa na tím našich architektov, ktorí vám nielen poradia, ale dom rovno aj navrhnú tak, aby či už je to bungalov, alebo viacpodlažný dom, bol pre vás tento dom tým ideálnym.

« »

Pridaj komentár